Themacursus Praktische Sterrenkunde

Datum: nog niet bepaald

Organisatie: Volkssterrenwacht Bussloo en VWS Triangulum

Cursusinformatie

De Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum oraniseren gezamenlijk een themacursus 'Praktische Sterrenkunde'. Op drie maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist wegwijs wordt gemaakt in de beoefening van de hobby sterrenkunde.

Altijd al sterrenbeelden willen kunnen herkennen en willen weten welke objecten aan de hemel zichtbaar zijn? Zelf op een eenvoudige manier foto's willen maken van de sterrenhemel. Leren hoe je een telescoop gebruikt? Vrijwilligers van de Volkssterrenwacht Bussloo en de vereniging Triangulum gebruiken hun eigen - veelal jarenlange - ervaringen om de cursisten de basisbeginselen van de praktische sterrenkunde bij te brengen. Hiermee kan de cursus een mooie start zijn van een fascinerende hobby.

In de themacursus 'Praktische Sterrenkunde' leert de cursist stap voor stap de weg te vinden aan de sterrenhemel, het gebruik van sterrenkaarten en planetariumprogramma's, de basisbeginselen van de astrofotografie, het gebruik van verrekijker en telescoop en een groot aantal tips en trucs voor vele interessante nachtelijke waarnemingsuurtjes. Geen uitleg met wiskundige formules, maar eenvoudige antwoorden op vragen zoals: Hoe kan ik de sterrenbeelden Stier en Orion vinden en waarom zijn ze alleen 's winters zichtbaar? Hoe kan ik planeten van sterren onderscheiden en wat is er te zien met een eenvoudige telescoop?

Van de cursist wordt verwacht dat hij/zij al over enige sterrenkundige basiskennis beschikt (bijvoorbeeld uit de 'Beginnerscursus Sterrenkunde'). Ook wordt verwacht dat de cursist beschikt over een draaibare sterrenkaart. Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf in de praktijk sterrenbeelden te herkennen en waar te nemen met telescopen.

Data: maandagen: 
Volkssterrenwacht Bussloo
Aanvang: 19:30
Kosten: € 75,00
Inbegrepen: Gids Sterren en Planeten , werkmap, koffie / thee

Aanmelden: Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (bij voorkeur), of telefonisch 0571-262006

Details: Volkssterrenwacht Bussloo en/of de flyer.

Indeling:

LesDatumOnderwerpDocentReservedocent
Les 1  
De sterrenhemel, oriëntatie en bewegingen
Jean Bronzwaer
Alex Scholten 
Les 2  
Telescopen, astrofotografie en bewerkingen
Jaap v. 't Leven
Alex Scholten
Les 3  
Kaleidoscoop van hemelverschijnselen
Alex Scholten 
 

Sfeerimpressie