Donderdag 15 februari 2024, 19:30 uur
lezing in 't Trefpunt, Gorssel, Molenweg 53 

Waardoor verandert ons klimaat en wat staat ons mogelijk nog te wachten? 


Inleider:  Dr. ir. Frank M. Selten

KNMI 

De temperatuur op aarde is sinds 1850-1900 met 1,2 graden gestegen. In Nederland is het ruim 2 graden warmer geworden. Het klimaatonderzoek van de afgelopen 40 jaar heeft veel inzicht opgeleverd in de oorzaak van opwarming..

Vervolg:

De energiehuishouding van onze planeet is inmiddels goed in kaart gebracht dankzij satellietwaarnemingen, uitgebreide waarnemingsnetwerken op land en in de oceanen, krachtige computers en klimaatmodellen die alle beschikbare waarnemingen en kennis integreren. Dankzij klimaatmodellen zijn we ook in staat projecties te maken van toekomstige klimaatverandering. 

 

In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de laatste inzichten in de ontwikkeling van het klimaat op aarde en wat de nationale KNMI'23 klimaatscenario's verwachten voor het klimaat in Nederland rond 2050 en 2100. 


debiltspiralvierkant1464

Over de spreker:

Frank Selten studeerde natuurkunde aan de TU in Eindhoven en promoveerde in de meteorologie op het modelleren van de atmosfeer in 1989 aan de VU in Amsterdam. Sindsdien onderzoekt hij de werking van het klimaatsysteem als klimaatwetenschapper op het KNMI. Naast het wetenschappelijk onderzoek en het werk aan de klimaatscenario's is hij een drijvende kracht achter de KNMI-klimaatberichten. Hij is getrouwd, heeft een zoon en een dochter en is sinds een jaar grootvader van een kleinzoon.